نفاق، منافق و جهالت حداکثری مردم
تمام مردم عزیز و انقلابی ایران به این نکته واقفند که شهید مطهری یکی از افراد متفکر در اسلام و یا به قولی اسلام شناس بوده است. ایشان در جای جای کتابهایش به مسئله نفاق و جهالت حداکثری مردم اشاره کرده است بنابراین من بر آن شدم تا با جمع آوری این مطلب از گوشه و کنارهای کتاب های این بزرگوار این مطلب را به طور مختصر توضیح دهم.
شاید عده ای در همان ابتدا سوال کنند نفاق چیست و منافق کیست؟ در جواب باید بگویم نفاق یعنی راه ولی راهی پنهانی و مخفی. بر اساس آیه صریح قرآن منافق این گونه تعریف می شود : إذا جائَکَ المنافِقونَ قالوا نُشهَدُ اِنَّکَ لَرَسولُ اللهِ وَ اللهُ یعلمُ اِنّکَ لَرَسولُهُ وَ اللهُ یَشهَدُ اِنَّ المنافقینَ لَکاذِبون « عده ای منافق و دورو پیش تو می آیند، تظاهر به اسلام و ایمان می کنند، می گویند شهادت می دهیم که تو پیغمبر خدا هستی، خدا می داند که تو پیغمبری و شهادت می دهد که این منافقین اعتراف ندارند و دروغ می گویند.
به طور کلی می توان گفت منافق کسی است که فکر و اندیشه اش یک جور است و اعمالش جور دیگر، درست بر ضد آن. با دانستن اندکی تاریخ می توان افراد زیادی را نام برد که به این صفت مربوط می شوند یکی از افرادی که در تاریخ اسلام در این ردیف قرار می گیرد معاویه است. او از لحاظ زبانی فردی متدین و پایبند به اصول اسلام بود و خود را خلیفه مسلمین می خواند ولی آیا در عمل این گونه بود؟ این فرد در عمل دست به اعمالی می زد که جز تضعیف اسلام نتیجه ای نداشت .
از طرفی دیگر بحث من مربوط میشود به جهالت حداکثری مردم که با وجود این قلم جنس نفاق و منافق خودش را به خوبی نشان می دهد. پیامبر اکرم (ص) همیشه از جهالت مردم ترس داشتن و این حدیث نیز در این رابطه از ایشان نقل شده است:
إنّی لا اَخافُ علی اُمَّتی الفَقر و لکن اَخافُ عَلَیهِم سوءَ التدبیر.
پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: من از کمی ثروت امتم نگران نیستم یعنی فقر امت من را از پا در نمی آورد، آن چیزی که من از آن نگران هستم فقر معنوی و فکری و فقر اندیشه امتم است.
از این سخنان پیامبر اکرم (ص) می فهمیم عاملی که باعث از پا در آوردن امتش می شود جهل و نادانی مردم است مثالهایی برای جهل و نادانی مردم در طول تاریخ اسلامی زیاد است یکی از مهم ترین این جهالتها در تاریخ اسلام در جنگ صفین به خوبی قابل مشاهده است . شعار معاویه در این جنگ که برای مبارزه با حضرت علی (ع) آمده بود این آیه شریفه قرآن است:
مَن قُبلَ مظلوماً فَقَد جعلنا لِوَلیَتِه سُلطاناً خلا یُسرِف فی القَتل
هرکس مظلومی کشته شد ما به ولی او اختیار می دهیم که بیاید خونخواهی کند.
جهالت مردم در آن زمان ببینید چقدر زیاد بود که یک نفر هم پیدا نشد به معاویه بگوید تو که ولی دم عثمان نیستی؟ بلکه یکی از قاتلین وی هستی !!!
تا به این جا به این نکته پی می بریم که اسلام دو عامل را خطر بزرگ می شمارد: عامل اول نفاق و منافق و عامل دوم توده امت جاهل و نادان.
اما هرگاه این دو خطر با هم بروز یابندباعث بدبختی ملت جاهل خواهد شد. این دو عامل مربوط به زمان خاصی نیستند این که ما بگوییم نفاق و منافق و وجود امت جاهل و نادان فقط مخصوص صدر اسلام است یا مثلاً مربوط به فلان قرن است این اصلاً درست نیست. یکی از مثال هایی که می توان در این مورد یعنی پیوند این دو خطر زد بحث استعمار است در زمان استعمار عده ای ریاکار و به ظاهر دوست وارد کشورهای عقب افتاده شده و با شعار آبادی و آبادانی از جهل ملت آنها استفاده کرده و فرهنگ و اقتصاد و غیره آنها را به خودشان وابسته کردند که تا دنیا دنیاست این کشورها باید چوب جهل و نادانی مردم آن زمان خودشان را بخورند!! با شکل گیری انقلاب باشکوه ایران به رهبری امام خمینی (ره) و با گذشت حدود 30 سال از این انقلاب و با انتشار اهداف آن و تاثیراتی که این اهداف و ارزشها بر روی ملل اسلامی قرار داده باعث شده ملتهای اسلامی یکی پس از دیگری پرده های جهل و نادانی را از جلوی چشماهایشان زدوده و پایه های نفاق و منافق را در کشورهایشان یکی پس از دیگری سست کرده و از بین ببرند.
آیا در سال 1358 موقعی که جوانان انقلابی ایران به سفارت آمریکا حمله بردند و آنجا را تصرف کردند پیامدی جز رسوایی چهره نفاق گونه آمریکا برای آن ملت داشت؟
این نشانه ای از آگاهی نسل جوان ما بود که امام راحل نیز این گونه بیان کردند :
بی شک بعد از بیرون راندن محمد رضا پهلوی انقلاب دوم ملت ایران با این ماجرا رقم خورد.
آیا خواسته های مردم مصر مبنی برعزل حسنی مبارک از قدرت و خروج هر چه سریع تر سفیر اسراییل از کشورشان نشانه ای جز آگاهی این مردم از چهره ی نفاق گونه ی اسراییل دارد؟
در پایان باید گفت موج بیداری اسلامی سبب آگاهی روز افزون ملت های مسلمان نسبت به ریشه های نفاق و خشکانیدن آن در جهان اسلام می شود ان شاالله
نویسنده:محمد شاکراردکانی
والسلام
۹۰/۰۶/۲۵